Heeft u ook interesse in de aankoop/ van een (tweede) huis in het buitenland en/of vestiging in het buitenland ? 

Lees er alles over in de serie informatie-handboeken

Wonen en kopen in ….  van uitgeverij Guide Lines 

Onmisbare onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over emigreren, investeren en (ver)koop, (ver)huur & (ver)bouw van onroerend goed in het buitenland.

Alles wat u wilt én moet  weten voor de juiste beslissing.

Ontdek de mogelijkheden en vermijd de valkuilen

Overzicht landen-handboeken:

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

Hoeveel moet Nederlandse starter verdienen om een huis te kunnen kopen ?

Starter moet minstens € 71.000,– verdienen om in Nederland een huis te kunnen kopen.

Als jonge starter op de woningmarkt moet je al bijna twee keer modaal verdienen om aan een koopwoning te kunnen komen, blijkt uit berekeningen van Rabobank. Door gestegen huizenprijzen, hogere hypotheekrentes en strengere leennormen (o.a. studieschulden) is de drempel voor starters hoger geworden. Tussen 2003 en 2015 hadden starters nog een bruto inkomen van ongeveer € 40.000,– nodig om de woningmarkt te betreden. Maar sindsdien is dit bedrag omhooggeschoten naar € 71.000,–

Alternatief :

Veel te duur huren, zonder fiscale voordelen en zonder vermogensopbouw.

Dan toch maar eens over de grens kijken ?

Sommige (jonge) werknemers kiezen ervoor om in het buitenland op afstand voor hun Nederlandse baas  te werken, maar dat moet wel kunnen en mogen natuurlijk.

Andere jonge starters kiezen er voor om zelfs te emigreren en in het buitenland te gaan werken of voor zich zelf te beginnen om de onbetaalbare Nederlandse huizenmarkt te ontvluchten.

Wat zijn de gemiddelde verkoopprijzen van huizen (nieuwbouw en bestaande huizen) in het buitenland in 2021 in euros per m2) ?

Gemiddelde verkoopprijzen huizen (nieuwbouw en bestaande huizen) in 2021 in andere landen in euros per m2

Lees het hele artikel

Wordt 2023 uw emigratiejaar?

Programma’s als Ik Vertrek, Droomhuis Gezocht, Het Roer Om zijn populairder dan ooit.

Steeds meer mensen dromen van een (ander) leven in het buitenland. Om uiteenlopende redenen vestigen Nederlanders zich in het buitenland.

U bent niet de enige. In 2021 emigreerden maar liefst 145.330 mensen naar het buitenland (Bron: CBS).

Maar emigreren is niet zo maar iets. Juridische, fiscale, financiële en sociale verzekeringsconsequenties moeten niet worden onderschat. 

Bovendien heeft een emigratie ook een behoorlijk sociale en psychologische im-pact, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw partner, kinderen en achterblijvers.

Heeft u ook emigratieplannen ? 

Binnen de EU ? Of overzee naar de V.S. Australië, Nieuw-Zeeland of Canada met immigratievoorwaarden, diverse visumcategorieën etc.?

Lees er alles over in het Emigratie-handboek

ISBN: 978-94-92895-34-9

380 pagina’s onmisbare informatie

Juridische, fiscale, financiële, praktische en sociale verzekeringsaspecten van  vertrek vanuit Nederland en vestiging in het buitenland

Wat betekenen de veranderingen in box 3 voor uw tweede huis in het buitenland ?

Sinds het Kerstarrest 2021 zijn de box 3 discussies en aanpassingen in een stroomversnelling terecht gekomen.

De belastingdienst streeft er naar om in 2023 en 2024 middels overgangsrecht  het huidige systeem eerst nog te handhaven in aangepaste vorm.

Deze aangepaste vorm is gebaseerd op het Besluit rechtsherstel box 3.

Het doel is om (pas) vanaf 2025  in box 3 naar werkelijk rendement te heffen,  tenzij dit onhaalbaar is.

Waarschijnlijk zal men tegen die tijd kiezen voor een vermogensaanwas/winst belasting.

Wat betekenen deze veranderingen voor uw tweede huis in het buitenland en de box 3 heffing in Nederland ?

Lees er alles over in het dossier :

Uw Tweede huis in het buitenland en de Nederlandse Box 3 heffing

Ook weer gekeken naar Hollandse Makelaars aan de Costa (maandag 28-11-2022 RTL 5) ?

De deelnemende makelaars lieten weer een (selectief) aanbod zien uit hun portefeuille, waar kandidaat-kopers een keuze uit konden maken.

In deze uitzending kwamen Nelemans Real Estate en Droomhuis Spanje aanbod.

Beide makelaars zijn met name actief aan de Costa Blanca Zuid ten zuiden van Alicante.

In Spanje lijkt er nog genoeg aanbod, en anders komt er wel weer ergens een stuk grond vrij, waar nieuwe huizen op gebouwd zullen worden.

Locatie is daarom belangrijker dan ooit. Niet alleen voor uzelf als (hoofd) bewoner/eigenaar, maar ook voor toekomstige huurders.  Ligt uw huis 10 kilometer uit de kust of ergens hoog op een berg, dan is het uitzicht geweldig, maar zal de drempel om ’s avonds nog even een terrasje aan een gezellige boulevard te pakken, een stuk hoger liggen. 

Bereikbaarheid vanaf vliegveld en afstand tot (recreatieve) voorzieningen gaan een steeds belangrijkere rol spelen bij het behalen van een (redelijk) rendement.

Ook al omdat de prijzen van huurauto’s de afgelopen tijd enorm zijn gestegen, zal een toekomstig huurder, bereikbaarheid en afstand tot voorzieningen zeer zwaar meewegen in zijn beslissing uw huis wel of niet te huren.

Daarnaast moet u bij het vaststellen van uw budget rekening houden met bijkomende kosten zoals Spaanse overdrachtsbelasting of BTW.

Ook de maandelijkse servicekosten voor het appartementencomplex of urbanisatie moet u niet vergeten. Het (gemeenschappelijk) zwembad wordt namelijk niet door de gemeente betaald…. 

Bovendien krijgt u bij de aankoop van nieuwbouw een showmodel te zien, met een luxe afgewerkt interieur.  Laat goed vastleggen wat wel en niet is inbegrepen in de vraagprijs en wat er aan meerprijs wordt gerekend als u extra’s wilt. Wat dat betreft kunt u het vergelijken met de aanschaf van een nieuwe auto.  Instapprijs klinkt aantrekkelijk, maar de extra’s ……

In Hollandse Makelaars aan de Costa kreeg u vooral nieuwbouw te zien, maar kijk ook eens naar bestaande woningen. Nieuwbouw heeft natuurlijk zijn voordelen, maar hoelang duurt het voordat het gehele project af is en hoelang zit u tussen de bouwmachines en bouwvakkers die ’s morgens vroeg beginnen terwijl u wilt uitslapen.

En vergeet ook de schaduw niet.  Je komt natuurlijk voor de Spaanse zon, maar als het (’s zomers) erg warm wordt, wil je ook weleens de schaduw en wat koelte van  bomen opzoeken.

Kortom genoeg zaken om (nog) eens grondig op een rijtje te zetten. 

En daarbij hebben we het nog niet eens uitgebreid gehad over de juridische, fiscale, en financiële kant van een Spaanse woning huis en/of emigratie naar Spanje

Wilt u meer weten over aankoop onroerend goed, beleggen in Spanje en/of emigreren ?

Lees er dan alles over in het handboek Wonen en kopen in Spanje

Al ruim 20 jaar de belangrijkste juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die willen (s)emigreren naar Spanje en/of er een huis willen kopen.

Alles wat u wilt én moet weten  

Ontdek de mogelijkheden en voorkom de valkuilen !

Bekijk complete inhoudsopgave en bestel het handboek

(ISBN : 978-94-92895-29-5)

Aantal pagina`s: 380 pagina`s

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-71046606/spanje/wonen-en-kopen-in-spanje-2022-2023/#description

De boeken over Spanje zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

Ook weer gekeken naar Hollandse Makelaars aan de Costa (maandag 21-11-2022, RTL 5) ?

Vergeleken met Nederland lijkt het erop dat er in Spanje nog voldoende bouwvergunningen worden afgegeven. Bouwkranen “kleuren” nog altijd de Spaanse blauwe hemel en er lijkt nog voldoende aanbod; zo niet dan wordt er weer ergens  een stuk grond gevonden voor een nieuw project.

Vergelijk dat eens met Nederland, waar het woningtekort enorm groot is.

Aantal Nederlandse bouwvergunningen daalt, woningtekort loopt op

De dalende trend in het aantal bouwvergunningen in Nederland zet door. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen in het tweede kwartaal 2022 uitkomt op 15.200. Dat is een daling van 27% ten opzichte van dezelfde periode in 2021 (toen 20.800 vergunningen) en 14% minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Doordat het aantal vergunningen in mei en juni onder de 5.000 bleef, lijkt de kabinetsdoelstelling van 100.000 vergunningen per jaar steeds verder weg. Uit analyses van Capital Value bleek eerder dat het totale aantal vergunningen aantal mogelijk niet boven de 60.000 komt. Bouwend Nederland uit nu ook ernstige zorgen en spreekt zelfs over een maximum van 52.000.

De afgifte van bouwvergunningen voor woningen loopt in 2022 moeizaam. Ondanks het feit dat de aanpak van de woningnood hoog op de politieke agenda staat, geven gemeenten nog onvoldoende invulling aan de bouwambities. Dat het aantal afgegeven bouwvergunningen nu gedaald is met 14% ten opzichte van het eerste kwartaal, is geen goed nieuws voor de aanpak van het woningtekort, dat nu al boven de 300.000 ligt en alleen af zal nemen bij een toename van de voorraad van 100.000 woningen per jaar.

Bron: Capital Value

Dan toch maar eens in Spanje kijken ?  Hier is nog keuze genoeg, bovendien krijgt u de Spaanse zon en het Spaanse leven er gratis bij.

Wilt u meer weten over aankoop onroerend goed, beleggen in Spanje en/of emigreren ?

Lees er dan alles over in het handboek Wonen en kopen in Spanje

Al ruim 20 jaar de belangrijkste juridische, fiscale en financiële informatiebron voor Nederlanders en Belgen die willen (s)emigreren naar Spanje en/of er een huis willen kopen.

Alles wat u wilt én moet weten  

Ontdek de mogelijkheden en voorkom de valkuilen !

Bekijk complete inhoudsopgave en bestel het handboek

(ISBN : 978-94-92895-29-5)

Aantal pagina`s: 380 pagina`s

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-71046606/spanje/wonen-en-kopen-in-spanje-2022-2023/#description

De boeken over Spanje zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

Ook weer gekeken naar “Ik vertrek” (19-11-2022)

In deze aflevering zagen we hoe Jolande en Barbara hun vertrouwde leven drastisch omgooien en neerstrijken in Mansigné (een gemeente in het Franse departement Sarthe (regio Pays de la Loire).

In dit dorpje/gehuchtje koopt het stel een oude dokterswoning, dat ze willen omtoveren tot een chambre d’Arte.

Zoals gebruikelijk in “Ik Vertrek” lopen de nieuwe eigenaren tegen allerlei bouwkundige gebreken aan.  Vooral het dak blijkt elke keer weer een niet te onderschatten stress- en kostenpost te zijn.

Elke keer blijkt de droom sterker dan de realiteit. Een bouwkundig onderzoek vooraf kan veel ellende voorkomen. 

Uiteindelijk weten de meesten met veel incasserings- en doorzettingsvermogen hun  droom in “La Douce France” te realiseren. Hier kun je alleen maar respect en bewondering voor hebben.

Er zijn in Frankrijk enkele Nederlandstalige erkende taxateurs en bouwkundig onderzoekers (Expert en Bâtiment) actief die u kunnen begeleiden en adviseren bij de aankoop teneinde een reëel bouwtechnisch inzicht te krijgen in de toekomstige woning. Kortom een bouwkeuring voorkomt veel narigheid.

In Frankrijk heeft de koper van een woning een hoge mate van onderzoekplicht.

Daarnaast kent men in Frankrijk het “Dossier Diagnostics Techniques”. Oftewel DDT genoemd. Dit zijn verplichte technische onderzoeken die de eigenaar moet laten uitvoeren, voordat hij zijn huis verkoopt. Denk hierbij aan asbest, lood, elektrische installaties, gasinstallatie, termieten.

Als de woning onderdeel uitmaakt van een VVE dan moet ook de exacte woonoppervlakte bekend zijn.

De onderzoeken van de DDT staan echter beslist niet gelijk aan een professioneel bouwkundig onderzoek. Naar de fundering en de structuur (o.a. muren, dak etc.) van de woning wordt niet gekeken.

Volgens de Franse wet moet de verkopende partij het “Dossier Diagnostics Techniques” ter beschikking stellen aan de kandidaat-kopers. Het is vervolgens aan de kandiaat-koper om zelf de rest van de woning te beoordelen.

Aansprakelijk stellen van de verkoper is in Frankrijk nauwelijks mogelijk. Recht hebben en recht halen wordt lastig als de verkoper niet meer te vinden of  overleden is. En rechtszaken in Frankrijk gaan jaren duren.

Nog dagelijks werken Jolande en Barbara aan hun Manoir, dat inmiddels

een creatief en inspirerend verblijf is geworden voor kunstliefhebbers en kunstenaars.

De opbrengsten van hun chambre d’ARTe gaan naar het bieden van een ‘’Artist in Residence’’ werkplek.

Subsidie/Bonus voor energiebesparende maatregelen in uw Franse woning

Overweegt u uw Franse huis te verduurzamen door energiebesparende (renovatie)werkzaamheden uit te voeren, dan bestaat er sinds 1 januari 2020 de mogelijkheid om een bonus/subsidie aan te vragen.

Deze subsidieregeling noemt men de MaPrimeRénov

Wilt u meer weten over vestiging en/of aankoop van een (tweede) huis in Frankrijk ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Frankrijk

Al meer dan 20 jaar de belangrijkste juridische, fiscale, financiële en praktische informatiebron voor Nederlanders en Belgen die direct of indirect te maken krijgen met onroerend goed in Frankrijk en/of zich in Frankrijk willen vestigen

Alles wat u wilt én moet weten  

Ontdek de mogelijkheden en voorkom de valkuilen !

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27514627/frankrijk/wonen-en-kopen-in-frankrijk/#description

De eerste stap naar een tweede leven in Frankrijk

Boek is ook te bestellen via bol. com of via uw favoriete boekhandel   

(978-94-92895-27-1)

Ook weer gekeken naar Droomhuis Gezocht in Italië ?

In de aflevering van afgelopen vrijdag 18 november (2022) ging Dionne Stax op zoek naar een droomhuis in Italië en wel in Lunigiana.  Budget van de kandidaat-kopers :  € 250.000,–

De Lunigiana is geen provincie maar een historisch gebied van Italië, gelegen tussen de Italiaanse Rivièra, Toscane  en Emilia Romagna langs de stroom van de Magra-rivier en haar deelstromen.

Het gebied kenmerkt zich door de vele kastelen, een overweldigende natuur, adembenemende valleien, thermische bronnen, ski- en trekkershutten en wandelpaden.

Ook de lokale folklore, tradities en gastronomie hebben een enorme aantrekkingskracht.

De Lunigiana ontleent haar naam aan de stad Luni, die in 177 A.C. door de Romeinen gesticht werd aan het einde van de Magra-rivier. Letterlijk “aarde van de maan”.

Kortom een gebied, waar het goed toeven is en waar je wel een huisje zou willen hebben.

Bedenk echter wel dat u bij aankoop van een huis in Italie ook Italiaanse overdrachtsbelasting (l ‘imposta di registro) verschuldigd bent.

Tarief varieert van 2% tot 9% berekend over de kadastrale waarde (valore catastale dell’immobile) van het onroerend goed

De hoogte van het tarief is afhankelijk van het gebruik ervan als eerste (prima casa) of als tweede huis.  Koopt u een Italiaans huis als eerste huis om er permanent te verblijven dan geldt de prima casa regeling van 2%. Hieraan zijn wel strenge voorwaarden verbonden

Daarbij komen nog de volgende aankoopkosten:

Imposta catastali, Imposta per altri tributi,  Imposta ipotecario/ visure ipotecarie”, Costi notarili per spese soggette .

Vergeet daarbij ook niet de jaarlijkse gemeentelijke belastingen.

Houd bij het vaststellen van uw aankoopbuduget dus rekening met dit soort bijkomende kosten en vergeet vooral de mogelijke verbouwings- en renovatiekosten niet.

In Italië bestaan er verschillende vormen van (voor)overeenkomsten bij aankoop van onroerend goed.  Wees ervan bewust, onder welk document u uw handtekening zet en of u nog onder de overeenkomst uitkunt en tegen welke voorwaarden.

Kortom de aankoop van een huis in Italië is geen bordje pasta dat u bestelt.

Meer weten over de aankoop van een huis of wonen in Italië ?

Lees er alles over in het handboek Wonen en kopen in Italië   

350 pagina´s onmisbare en onafhankelijke juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over vestiging en/of aankoop van een (tweede) huis in Italië

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-69311759/italie/wonen-en-kopen-in-italie-2022/#description

Aantal pagina`s: 380 pagina`s

Boek is ook te bestellen via bol. com of de Nederlandse en Belgische boekhandel (ISBN: 978-94-92895-26-4 )

Nederlandse versus Zuid-Afrikaanse overdrachtsbelasting

Zoals het er nu naar uitziet gaat het algemene tarief voor de Nederlandse overdrachtsbelasting voor beleggers vanaf 1 januari 2023 omhoog van 8% naar 10,4%

Dit voorstel is onderdeel van het Nederlandse Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.

Dit tarief gaat gelden voor:

■ Kopers van woningen waar ze niet zelf gaan wonen

■ Kopers van niet-woningen (zoals winkels, kantoren, fabrieken)

Het verlaagde tarief van 2% dat geldt als iemand vanaf 35 jaar een huis koopt waar hij zelf in gaat wonen, blijft gelden.

Ook de startersvrijstelling blijft gelden.

Tarief overdrachtsbelasting (Transfer Duty) in Zuid-Afrika bij aankoop bestaand onroerend goed

Het algemene tarief Transfer Duty in Zuid-Afrika ligt tussen de 0% en de 13%, afhankelijk van de waarde van het onroerend goed (Value of the property)

Waarde onroerend goed in Rand

1 – 1000 000                 : 0%

1 000 001 – 1 375 000   : 3% of the value above 1 000 000

1 375 001 – 1 925 000   : 11 250 + 6% of the value above  1 375 000

1 925 001 – 2 475 000   : 44 250 + 8% of the value above  1 925 000

2 475 001 – 11 000 000 : 88 250 +11% of the value above 2 475 000

> 11 000 001 : 1 026 000 + 13% of the value exceeding 11 000 000

Wilt u meer weten over aankoop onroerend goed, beleggen in Zuid-Afrika en/of emigreren ?

Lees er alles over in het handboek:

Wonen en kopen in Zuid-Afrika

Dé handleiding bij het realiseren van uw emigratie- en/of aankoopplannen.

Meer dan 300 pagina’s onmisbare juridische, fiscale en financiële informatie over emigreren naar Zuid-Afrika  en/of de aankoop van een (tweede) huis in Zuid-Afrika

Alles wat u wilt én moet weten over wonen en onroerend goed in Zuid-Afrika

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27533782/zuid-afrika/wonen-en-kopen-in-zuid-afrika/#description

Het handboek is ook te bestellen via de boekhandel of bol. com

(ISBN: 978-94-92895-04-2)

Overweegt u verkoop van uw huis in Spanje ?

Lees het handboek “Verkoop van een huis in Spanje”

Wat zijn de juridische, fiscale en financiële consequenties bij aan- en verkoop van een huis in Spanje ?

Wanneer u in Spanje een huis koopt, dan kunt u meestal niet voorspel­len hoelang u er in zult blijven wonen en wat de reden van een eventuele verkoop zal zijn. Heeft u besloten uw Spaanse huis te verkopen, dan is dat meestal een ingrijpende beslissing.  Niet alleen emotioneel, maar ook juridisch, financieel en fiscaal.

De plaats en de ligging van het onroe­rend goed, het type woning, de staat van onderhoud en de ontwikkelingen op de onroerendgoedmarkt bepalen hoeveel u voor uw huis kunt vragen en uiteindelijk zult ontvangen.

Boven­genoemde facto­ren bepalen eveneens hoe goed uw huis in de markt ligt en hoe lang uw huis te koop zal staan.

Bovendien is het van belang te weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties de verkoop van uw Spaanse huis voor u heeft.

Betaalt u vermogenswinstbelasting, zo ja hoeveel dan,  welke kosten kunt u aftrekken en wat houdt u er financieel eigenlijk aan over ?

Ook inzage in de financiële kant van het aan- en verkoopproces is van cruciaal belang voor een geslaagde aan- en verkoop.

Met andere woorden, wanneer en hoe betaalt en/of ontvangt u het deel van de koopsom  en welke rol speelt de Spaanse notaris in dit verhaal ?

Verkoop van een huis in Spanje (Compleet herziene editie)

Al ruim 20 jaar de belangrijkste informatiebron voor Nederlanders en Belgen die direct of indirect te maken krijgen met de aan- en verkoop van onroerend goed in Spanje

Alles wat u wilt én moet weten  

Ontdek de mogelijkheden en voorkom de valkuilen !

Bekijk complete inhoudsopgave en bestel het handboek

https://www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-71600407/spanje/verkoop-van-een-huis-in-spanje/#description

Boeken zijn ook te bestellen via de boekhandel of bol. com